2012. április 6.

Eger

Húúú jó régen jártam már erre, pedig szinte minden nap eszembe jutott, hogy írni kéne ide is, csak hát valahogy sosem lett rá elég időm, pedig egy csomó mindenről tudnék, és fogok is írni. No de most elhatároztam, hogy visszarázódom ideig-óráig ebbe a blogba is, és most ott folytatom, ahol abbahagytam, aztán pedig majd meglátom, lehet hogy ugrálni fogok majd térben és időben, ahogy a kedvem hozza. 

Nos Eger. Én jónéhányszor jártam Egerben, lévén nem messze onnan nőttem fel. Voltam itt osztálykirándulás alkalmával, családi kirándulás során, barátokkal,  (akkoriban nagyon menő volt az egri strand pláne az ózdihoz képest, mert az volt a legközelebbi, ahol volt csúszda!!!! meg kis több medence, talán még hullámfürdő is, de ezt lehet hogy már keverem valamivel) szóval sokszor. 
De mivel a 80-as, 90-es évek kirándulásai nemigen vannak fényképileg megörökítve, talán a 4dikes osztálykirándulásról van néhány fekete-fehér kép otthon, de azzal inkább nem büszkélkednék, így az egy 2005-ös ittlétünk képeit fogom megmutatni, amikor is itt töltöttük a szilvesztert.  

A település már az őskor óta lakott. A környező hegyekben népvándorlás korabeli falvakat és honfoglaláskori sírokat tártak fel. 
A város egyik leghíresebb nevezetessége egyértelműen a vár. A várat a tatárjárás után kezdték építeni, majd többször is átépítették, vagy hozzáépítettek, felújítottak, Szerepe a török támadások idején nőtt meg. 1552-ben Dobó István 2100 fős seregével 38 nap alatt verte vissza a közelítőleg 80ezres török sereget.  A várat ezután is megerősítették, helyrehozták a falakat, bástyákat húztak fel, de 1596-ban a vár mégis elesett, és 1687-ig a törökök közigazgatási központja lett. 





 A vár belső udvara:
 Kilátás a Dobó-bástyáról:




Az egri székesegyház az ország harmadik legnagyobb temploma. Klasszicista műemlék, Hild József tervei alapján készült 1831-37 között. Többször is átépítették, jelenleg 93 m hosszú, 53 méter széles, kupolája 40 méter magas, tornyai pedig 54 méteresek.
A homlokzathoz vezető lépcsősor két oldalán Szent István, Szent László, Péter és Pál apostolok szobrai szegélyezik, a homlokzatot pedig a Hit-Remény-Szeretet allegóriái díszítik.


  
 




 

 

Valahogy így fáztunk akkoriban:

Az Egri Líceum az ország egyik legrégibb felsőoktatási intézménye, 1762-82-ig  Gerl József és Fellner Jakab építette.


A városban egyébként csak úgy cél nélkül is érdemes kóborolni, mert nagyon hangulatos, és nagyon szép,és telis-tele van látnivalókkal. Minaret, püspöki palota, Dobó tér, nem beszélve a jó kis éttermekről, vendéglőkről, cukrászdákról. És persze ha Egerben járunk mindenképp menjünk el a Szépasszony-völgyébe, és iszogassunk Egri bikavért:) 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése