2013. március 10.

Madurodam, a miniHollandia

Hollandiába érkezésünk után nem tétlenkedtünk, hiszen itt volt előttünk ez a fantasztikus új ország, és mi minél többet szerettünk volna belőle látni, megismerni, felfedezni, így rögtön másnap villamosra pattantunk, és és átzötyögtünk a szomszédos Hágába.
Legelőször a Hága mellett fekvő Madurodamba mentünk, azaz a mini Hollandiába. A parkot a Maduro házaspár alapította az 1945-ben, a dachaui koncentrációs táborban elhunyt fiuk emlékére. 1952-ben nyitotta meg a kapuit, és azóta gyakorlatilag változatlanul üzemel, 1990-ben bővítették a park területét, és ekkor kapott helyet pl. a rotterdami kikötő, és a Schiphol repülőtér modellje. Persze karbantartásokat, javítgatásokat a meglévő maketteken is folyamatosan végeznek. A park minden egyes apró részlete élethűen mutatja be Hollandiát, 1:25 méretarányban. Nemcsak az ország híres épületei vannak lekicsinyítve, hanem az egész holland élet. Az utakon miniautók közlekednek, a csatornákon minihajók, a tereken nyüzsögnek a miniemberek, ülnek a kávézók teraszán, zajlik a sajtpiac. A miniutcákat minifák és minivirágok szegélyezik, stb... 


 Goudai sajtpiac:


 Binnenhof Hágában:


 A királyi palota Amszterdamban:
 Békepalota:

 Magna plaza és Royal Palace/Amszterdam:

A parkban 19 vonat közlekedik 4,5 kilométernyi síneken. Ez Európa leghosszabb mdellvasuta.


A pályaudvarokon nagy a nyüzsgés, csakúgy mint igaziban:


 A kikötőben:


 A vidéki élet. Szélmalommal, kiskerttel, traktorral:

 A focipályán zajlik a meccs, a lelátón hát persze, hogy narancssárgában ülnek a szurkolók:)

És tulipánok:




Kellemes, látványos, izgalmas a séta a parkban. Mi csak pár órát időztünk itt, de akár egy egész napot is el lehet tölteni, mert a gyerekeknek van játszótér, a nagyobbak mindenféle interaktív programokon vehetnek részt, és az épületen belül is volt valamilyen bemutató, de mi oda már nem mentünk be.
A parkot viszont mindenképpen érdemes megnézni, gyereknek-felnőttnek egyaránt érdekes program! Legalább egyszer:)
Érdekességek még a wikipedián.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése